Verbetering van Kwaliteit in de BAG en BGT: Consistentie met de WOZ 

Door: Dennis Frederiks, adviseur informatiemanagement

Publicatie datum: 5 maart 2024 08:56
Met de komst van 2024 staan we voor nieuwe uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening en gegevensbeheer. Ik ben zeer benieuwd wat de praktijk ons de komende periode gaat brengen met de nieuwe omgevingswet. De uitdaging hier ligt vooral voor de gemeenten in het toestaan van ruimte rondom vergunningsvrij bouwen. De vraag is of we de gegevens wel juist binnenkrijgen, of deze van gewenste kwaliteit zijn en of dit tijdig gebeurt. Daarnaast blijft het belangrijk om de informatiestroom over de interne processen te blijven volgen, mogelijk moeten deze worden aangepast om de efficiëntie te verhogen. 

Het waarborgen van de kwaliteit van onze gegevens

Als gegevensbeheerders van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) hebben we een cruciale rol in het waarborgen van de kwaliteit van onze gegevens. Hoe kunnen we deze kwaliteit op niveau houden en hoe kunnen we dit concreet blijven aanpakken?

Kwaliteitsdashboard BAG

Sinds januari heeft het Kadaster een aantal veranderingen doorgevoerd in het Kwaliteitsdashboard BAG. Dit biedt nu een bijna live inzicht in de gegevenskwaliteit. Hiermee kunnen bronhouders de kwaliteit nog beter monitoren en kunnen we dus sneller inspelen op "fouten" in de registratie. Dit helpt niet alleen bij interne kwaliteitsborging, maar ook bij de juistheid van de data naar alle afnemers van de landelijke voorziening BAG. Daarnaast is er nu een heuse ranglijst in het Kwaliteitsdashboard BAG waarin we kunnen zien hoe we het ten opzichte van andere gemeenten doen. Waar staat jouw gemeente?

Samenwerking

Persoonlijk denk ik dat nog steeds de meeste kwaliteitswinsten zijn te behalen in samenwerking. Een mooi voorbeeld hiervan is het oplossen van de verschillen in geometrieën in de BAG en BGT. Het SVG-BGT kwaliteitsbeheerdashboard van het Kadaster kan hierbij goed ondersteunen en we kunnen deze gegevens goed gebruiken als werklijstjes om de registraties te verbeteren. We moeten streven naar een naadloze afstemming tussen de BAG en de BGT, waarbij we natuurlijk rekening moeten houden met de verschillen in regelgeving. 

Nauwkeurigheid en consistentie

Daarnaast blijft het essentieel dat de juiste gebruiksoppervlakte van woningen is geregistreerd in de WOZ. De nauwkeurigheid en consistentie hiervan zijn nodig voor de vaststelling van de WOZ-waarde, wat cruciaal is voor belastingen en heffingen. De Waarderingskamer zal in 2024 extra toezicht houden op de consistentie hiervan tussen de BAG en de WOZ. Het advies is om hieraan prioriteit te (blijven) geven. 

Hoogwaardige registratie

Gezamenlijk werken aan consistentie, met als doel een hoogwaardige registratie. Door gebruik te maken van de beschikbare tools en aandacht te besteden aan de verschillende basisregistraties, kunnen we de kwaliteit verder verbeteren. Eenmalig gegevens inwinnen en meervoudig gebruiken blijft hierbij ook het advies. De samenwerking tussen de gegevensbeheerders van BAG, WOZ en BGT is van groot belang. Samen staan we sterker! En komen we zeker verder.

 

 

Dennis Frederiks

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl