Door: Robert Zondervan, adviseur
De ontwikkeling van het gegevensbeheer met nieuwe werkprocessen en twee belangrijke uitgangspunten:
Vanuit deze visie hebben wij bij gemeente Amsterdam met ‘out of the box’ denksessies een ideaal gewenst proces opgesteld. Om dit proces te realiseren, is meer nodig dan het proces zelf. Op het gebied van systemen en techniek zijn wijzigingen nodig die dit nieuwe proces ondersteunen. Verder vraagt dit concept om een totaal andere werkwijze binnen het gegevensbeheer. Nieuwe functies en taken zijn daarom ook onderdeel van de uitwerking van dit concept. Inmiddels zijn de ideeën voor dit concept uitgewerkt en gaan we een volgende fase in.
In deze volgende fase is een project gestart om binnen de kaders van de Omgevingswet de processen gerelateerd aan inwinning, beheer en verstrekking van (geo)informatie te optimaliseren. En daar waar nodig de ondersteunende IV-voorzieningen te herzien of te vernieuwen.
De ontwikkelingen rondom de invoering van de Omgevingswet zijn in volle gang binnen gemeente Amsterdam. Voor de uitvoering van deze wet en de implementatie van het digitaal stelsel omgevingswet (DSO) is goede kwaliteit van de beheerde gegevens in de betrokken basis- en kernregistraties essentieel.
Waar de focus eerst lag op de basisregistraties adressen en gebouwen (BAG) en grootschalige topografie (BGT) is dit, in het kader van de Omgevingswet, nu breder getrokken. De scope is uitgebreid met de basisregistratie waardering onroerende zaken (BR-WOZ) en kernregistratie beheer openbare ruimte (BOR).
De keuze voor juist deze vier registraties is bewust gemaakt. Het zijn de registraties die de kern vormen van een andere ontwikkeling. Namelijk de samenhangende objecten registratie (SOR). Een ontwikkeling die in Amsterdam met nauwgezette belangstelling wordt gevolgd.
Met een bredere focus zijn we nu bezig de bestaande processen van alle vier de betrokken registraties in beeld te brengen. We willen weten hoe het proces nu loopt en met welke issues men bij de uitvoering te maken heeft. De resultaten dienen als basis om de nieuwe processen te ontwikkelen.
We zijn onderweg, hebben al het een en ander aan obstakels overwonnen en verkeren in de wetenschap dat de weg nog lang is. Stap voor stap ontwikkelen we binnen gemeente Amsterdam een gegevensbeheer dat toekomstbestendig is. We beheren straks gegevens die uiterst efficiënt worden ingewonnen en dusdanig betrouwbaar en actueel zijn dat ze voor iedere gewenste toepassing te gebruiken zijn. Het is mooi om te zien dat we in dit project een visie hebben die als leidraad dient voor het optimaliseren van het gegevensbeheer. Bij deze optimalisatie volgen we de uitgangspunten van de Omgevingswet. Dit vormt een mooi kader maar we houden ook al rekening met de komst van de SOR.
Meer weten over dit project of de impact van bijvoorbeeld de Omgevingswet of de SOR op uw eigen gegevensbeheer? Ik hoor het graag!
|
|
|
| ContactTelefoon: 088-8883000E-mail: info@thorbecke.nlVolg ons via |