Strategie waarderingskamer 2025 – 2030

Publicatie datum: 12 maart 2025 15:18
In november 2024 heeft de waarderingskamer de strategie voor de periode 2025 – 2030 gepubliceerd. De waarderingskamer werkt aan het maatschappelijke vertrouwen in de WOZ en wil daarmee draagvlak creëren voor het breed toepassen van WOZ-taxaties. Om dit vertrouwen te versterken zijn in de strategie voor de periode 2025 – 2030 een aantal aspecten opgenomen die hieraan bijdragen. Adviseur Robert Zondervan heeft de strategie gelezen en vertelt er graag meer over.

Missie

De taken van de waarderingskamer hebben een wettelijke basis. Deze zijn vertaald in de missie die zij hebben geformuleerd:

“Wij bewaken de kwaliteit van de WOZ-uitvoering en verbeteren deze waar nodig zodat iedereen daar vertrouwen in kan hebben. Dit doen wij door onafhankelijk toezicht en door onze kennis en expertise te delen met betrokken partijen.”

Met deze missie in het achterhoofd wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen die op ons afkomen in de WOZ-uitvoering. Een aantal van deze ontwikkelingen, met impact in de gemeentelijke uitvoering van de WOZ-taken, hebben wij in dit artikel opgenomen. 

De thema’s waarin deze ontwikkelingen worden gekoppeld aan een aanpak, zijn voor gemeenten van belang. Hoe kunnen gemeenten aan de slag met de door de waarderingskamer voorziene ontwikkelingen in de WOZ-uitvoering?

Ontwikkelingen 

De waarderingskamer ziet een veranderende relatie tussen burgers en overheid. Burgers verwachten maatwerk en snelle, transparante dienstverlening van de overheid. Burgers willen goed geïnformeerd en betrokken worden, ze denken dan ook steeds meer mee over beleid en doen mee in participatieprojecten. De relatie tussen burgers en overheid wordt meer gelijkwaardig. 

Een andere ontwikkeling is de toenemende digitalisering waarbij Nederland in hoog tempo verandert in een data/informatiesamenleving. De mogelijkheden van AI leveren zowel kansen als bedreigingen op. 

De onroerend goed markt krijgt steeds meer te maken met de effecten van duurzaamheid. Dit betekent dat wij hier in de WOZ-waardebepaling rekening moeten houden.

Een laatste ontwikkeling is het draagvlak voor de wijze waarop de woningwaarde wordt bepaald. De woningmarkt functioneert niet goed. Woningtekort leidt tot hoge verkoopprijzen en deze vertegenwoordigen niet altijd de werkelijke waarde volgens woningeigenaren.

Thema’s

De waarderingskamer heeft vanuit hun missie en de ontwikkelingen die zij op zich af ziet komen een aantal thema’s waaraan zij de komende periode bijzondere aandacht aan willen besteden.
In relatie tot de genoemde ontwikkelingen springen de volgende thema’s er voor ons uit:

In de relatie met burgers en bedrijven wil de waarderingskamer bijdragen aan een meer horizontale verhouding. Dit kan binnen de WOZ door inwoners en bedrijven regie te geven over de gegevens die in het kader van de WOZ worden gebruikt en door er in beginsel op te vertrouwen dat deze juist zijn. De interesse van belanghebbenden in de WOZ-waarde kan worden gebruikt/benut voor het optimaliseren van de kwaliteit van de overheidsinformatie. 

De waarderingskamer wil dat WOZ-organisaties voor iedere herwaardering proactief transparant zijn over de totstandkoming van de WOZ-waarden, de keuzes die daarbij zijn gemaakt en het gerealiseerde kwaliteitsniveau. In de periode nadat inwoners en bedrijven hun WOZ-beschikking hebben ontvangen moeten ze snel, laagdrempelig en op informele wijze geholpen kunnen worden. Deels door inzet van eenvoudige digitale hulpmiddelen en deels door in contact te kunnen komen met een deskundige medewerker van de WOZ-organisatie. 

Regie op gegevens wordt enerzijds gerealiseerd door de participatie van belanghebbenden en anderzijds door de toepassing van nieuwe technieken. De Waarderingskamer wil kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken binnen de WOZ om gegevens te verzamelen en te verbeteren, modellen voor waardebepaling te controleren en vastgestelde waarden opnieuw te bekijken. Natuurlijk doen we dit op een manier die maatschappelijk verantwoord is. Bij deze verandering betrekken we zowel de WOZ-organisaties als de marktpartijen.

Conclusie
Er zijn geen grote wijzigingen in de koers of bijzonderheden die nieuw licht werpen op zaken. De lopende ontwikkelingen zullen de komende beschouwingsperiode verder opgepakt worden.
 

 

 

Contact
Telefoon: 088-8883000
E-mail: info@thorbecke.nl
 
 
Volg ons via
 
 

Terug naar

Missie van Thorbecke
Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact
088-8883000
info@thorbecke.nl