Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid van kracht. De wet geeft regels over het actief openbaar en toegankelijk maken van overheidsinformatie en moet ervoor zorgen dat deze beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Tevens verplicht de Woo om de informatiehuishouding op orde te brengen. De Woo vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Hoewel op 1 juli 2021 de Wep inwerking is getreden, geldt vanaf 1 juli 2022 de aanvullende verplichting om stukken naast fysiek ook digitaal ter inzage te leggen. En om alle op dat moment geldende beleidsregels zo nodig met terugwerkende kracht digitaal beschikbaar te stellen.
De Wet digitale overheid zal op zijn vroegst per 1 juli 2022 van kracht worden. De wet regelt dat publieke dienstverleners verplicht zijn om identificatiemiddelen van het betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’ of ‘hoog’ te gebruiken, om toegang te geven tot online diensten waarbij de overheid deze betrouwbaarheidsniveaus nodig vindt.
Tot slot moet uiterlijk 1 januari 2023 de Omgevingswet in werking treden. Deze grote verandering is natuurlijk al jarenlang in volle gang en gaat er komen, maar opnieuw uitstel was onvermijdelijk. Op 1 februari jl. heeft de minister in een kamerbrief laten weten tijd te nemen om tot een verantwoorde en zorgvuldige inwerkingtreding van de Omgevingswet te komen. Hoe dan ook, er zal nog veel werk moeten worden verzet in 2022!